MTR i Hongkong

MTR har spetskompetens på samtliga områden inom konstruktion, drift och underhåll av spårbunden trafik och utnyttjas därför flitigt som konsulter över hela världen. Tunnelbanan i Hongkong är känd för att vara världens punktligaste med 99,7 procent tåg i rätt tid och transporterar cirka 3,9 miljoner resenärer varje dag.

MTR i Hongkong bildades 1975 som Mass Transit Railway Corporation då Staten i Hongkong började utveckla och bygga tunnelbanan i Hongkong. MTR ägdes då enbart av Staten i Hongkong. Det första uppdraget var att bygga den järnväg som idag förbinder Kowloon med Hongkong halvön. MTRs logotyp symboliserar just denna järnväg, där de två bågarna representerar Kowloon respektive Hongkong och strecket i mitten den järnväg som byggdes.

År 2000 börsnoterades företaget som MTR Corporation Limited, men är än idag majoritetsägt av Staten i Hongkong. År 2007 gick MTR samman med KCRC (Kowloon Canton Railway Corporation) för att på så sätt också säkra pendeltågstrafiken.

MTR har även många internationella samarbeten. Sedan 2007 ansvarar bolaget för driften av London Overground (pendeltågtrafik) i samarbete med tyska Deutsche Bahn. Från och med november 2009 driver företaget Metro Trains Melbourne (MTM) i Australien i samarbete med UGL Rail och John Holland. Fyra stora projekt pågår just nu i Kina och i oktober 2009 invigde MTR tunnelbanan i Beijing.

Om du vill veta mer om MTR, klicka här för att gå till MTRs corporate site.