Gun Gordillos neonlinjer

Hötorget

Stationen som har en välbevarad 1950-talsarkitektur ligger på Norrmalm och döptes först till Kungsgatan. I samband med att tunnelbanelinjerna bands samman och byggdes ut 1957 fick stationen sitt nuvarande namn. Till en början var Hötorget ändstationen på linjen från Vällingby. Hötorget stod i centrum för Citysaneringen på 50- och 60-talet då stora delar av innerstaden revs för att ge rum åt ett modernare affärs- och kontorscentrum. Ökad biltrafik, tunnelbanebygge och befolkningstillväxt låg till grund för de nya behoven. Hötorgscity som domineras av de fem hötorgsskraporna stod klart 1966. Namnet Hötorget har varit känt sedan mitten av 1600-talet och bostadsbebyggelsen växte fram under 1700-talet med bodar och hantverkslokaler. Här såldes den första så kallade Hötorgskonsten – handmålade tavlor i stor upplaga av traditionella motiv. Platsen fick sitt namn som avlastningsplats för hö. Konserthuset som ritades av Ivar Tengbom stod klart 1926 och är ett känt exempel på svensk 20-talsklassicism. Framför byggnaden står Carl Milles staty Orfeusgruppen.

Linje:
Grön linje 17, 18 och 19 från Hässelby strand och söderut mot Hagsätra, Farsta strand samt Skarpnäck.

Invigning:
26 oktober 1952

Restid från T-centralen:
1 minut

Konstnärlig utsmyckning:
Gun Gordillo, vit neon och glaspartie, 1998. 103 slingor i olika plan och fem färgtoner.

Kommun:
Stockholms kommun, innerstaden.

Stadsdel:
Stationen har tre uppgångar. En i norr från Tunnelgatan 5 eller Sveavägen 29, en i mitten från Kungsgatan 38-41. En i söder från Sveavägen 18 eller Hötorgsgången.

Kuriosa:
Hötorgsdemonstrationen i juni 1965 mot USA:s engagemang i Vietnamkriget blev startskottet för vietnamrörelsen. Ett par månader senare ägde Hötorgskravallerna rum då hundratals mods från förorten samlades för att umgås. När polisen kom vägrade ungdomarna att flytta på sig och kravaller utbröt.

Karta (nytt fönster)