Museiträdgården av Ulrik Samuelsson

Kungsträdgården

Stockholms djupast liggande tunnelbanestation har kallats för juvelen i kronan och är en av de rikligast utsmyckade. Miljön har också fått uppmärksamhet för sitt ekosystem - här finns den ovanliga gruvdvärgspindeln liksom tuffkuddmossa och unika droppstensformationer. Naken bergvägg i gnejs och granit skimrar i olika färger av mineraler och saltavlagringar. Konstnären Ulrik Samuelsson har skapat konstrum och museiträdgårdar med hjälp av material som sparats vid rivningarna i citysaneringen på 50- och 60-talen. Från palatset Makalös kommer skulpturer och ett 50-tal maskaroner. Här finns också flera referenser till miljödebatten på 70-talet liksom en stubbe som minner om Almstriden 1971. Kungsträdgården var sedan medeltiden kunglig kryddträdgård och fick under 1600-talet en ansiktslyftning då franska trädgårdsmästare anlade en barockpark.

Linje:
Södra ändstationen för Blå linje 10 mot Hjulsta och linje 11 mot Akalla.

Invigning:
30 oktober 1977.

Restid från T-centralen:
1 minut

Konstnärlig utsmyckning:
Skulpturer, pelare, detaljer från palatset Makalös. Konstnär Ulrik Samuelson, 1977 och 1987.

Läge:
Under Jakobs kyrka och Kungsträdgården, mellan Grevgränd och Regeringsgatan.

Entré:
I västra änden under Regeringsgatan intill Gallerians södra del; i östra änden (öppnad 14 januari 1987) från Arsenalsgatan. 

Stadsdel:
Norrmalm.

Kommun:
Stockholm

Kommunområde:
Innerstaden

Kuriosa:
Natten mellan den 11-12 maj 1971 eskalerade Almstriden i Kungsträdgården. Tusentals stockholmare hade samlats för att protestera mot den planerade fällningen av 13 skogsalmar som skulle lämna plats för en ny tunnelbaneuppgång. Striden blev en symbol för miljörörelsen och 68-vänsterns samhällskritik mot bland annat rivningarna på Norrmalm.

Karta (öppnas i nytt fönster)